Fiskeridirektoratet har feiltolket regelverket for utslipp fra brønnbåt

Den siste tiden har diskusjoner rundt ulovlig utslipp av lusemidler fra brønnbåter preget i mediebildet. Nå viser det seg at omtalte ulovligheter likevel var lovlige.
Fiskeridirektoratet har gjentatte ganger overfor NRK slått fast at Sølvtrans brøt reglene da «Øytind» dumpet hydrogenperoksid i et gytefelt for torsk i Vindafjorden 16. og 17. november i fjor.
Senest 20. august i år fastholdt Fiskeridirektoratet at Sølvtrans hadde brutt reglene. Konklusjonen fra Fiskeridirektoratet var da:
«Dersom oppdrettslokaliteten ligger i en forbudssone (f.eks. i et gytefelt for torsk, inklusive 500 meters buffersone) må brønnbåt derimot forholde seg til den nye transportforskriften som sier at brønnbåt ikke kan slippe ut behandlingsvann innenfor forbudssonen. Det vil her være det «strengeste» regelverket som gjelder, og det er i dette tilfellet transportforskriften ved § 22a».
Men nå har direktoratet snudd i saken.
– Det har nå gått opp for oss at vi har tolket regelverket for strengt. I Sølvtrans-saken er det opplyst at båten lå fortøyd ved merd da behandlingsvannet ble tømt. Og dette er en lovlig handling i tråd med regelverket, sier direktør i kyst- og havbruksavdelingen i Fiskeridirektoratet, Øyvind Lie, til NRK.
Utslippene er lovlige da de ved anlegget faller under utslippstillatelsen til oppdrettsselskapet, gitt fra fylkesmannen.
Fiskeridirektoratet har sammen med Miljødirektoratet nettopp blitt ferdig med en veileder med retningslinjer til oppdrettsbransjen, som skal hjelpe selskapene å etterleve det nye regelverket som kom i mars 2017.
Les hele saken hos NRK.


Sist oppdatert 22.4.24 av web@mediehusetbergen.no

Ingen treff.
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter