Hvor varmt vann tåler laksen?

Det skal forskere nå finne svaret på.
Ved termisk avlusning av laks på både brønnbåter, og servicebåter utsettes oppdrettslaksen for varmt vann for å fjerne lakselus.
I seinere tid er det blant annet stilt spørsmål rundt fiskens smertefølelse og velferd ved avlusningsmetoden. Forsker Jonatan Nilsson ved Havforskningsinstituttet (HI) på Matre forteller til Tekfisk, at de nå gjennomfører et prosjekt i samarbeid med Veterinærinstituttet for å finne temperaturgrensen til hva laksen tåler.
– Det første delforsøket vi gjennomfører går ut på å sjekke adferden til laksen når den utsettes for ulike temperaturer. Forsøket utføres ved å utsette fisken for stegvis høyere temperatur oppad til 38 grader, med ny fisk for hver temperaturøkning, samtidig som vi undersøker adferden, og om fisken opplever ubehag ved at den viser unormal oppførsel som å sprelle for å komme seg vekk. I dette forsøket prøver vi å finne temperaturen hvor fisken drastisk endrer adferd, et slags kritisk punkt, forklarer Nilsson til Tekfisk.
I det andre delforsøket settes fisken i vann som holder 34 grader i 30 sekunder, før den settes tilbake i vann som holder 8 grader.
– Kontrollfisken blir tilsvarende flyttet over til vann som holder 8 grader. Deretter vil vi etter 24 timer og etter en uke sjekke fisken for skader, blant annet skader på vevet. Formålet med forsøkene er altså å undersøke hvordan fisken tåler å utsettes for vann med høy temperatur, sier han til Tekfisk.
Det er Mattilsynet som har bestilt forskningen, og resultatene vil utgjøre en del av kunnskapsammenstillingen om bruk av varmt vann på laks.


Sist oppdatert 22.4.24 av web@mediehusetbergen.no

Ingen treff.
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter