Kystrederiene i møte med den britiske fiskeriministeren Victoria Prentis

Kystrederiene møtte onsdag 25. august den britiske fiskeriministeren Victoria Prentis, samt en delegasjon fra det britiske fiskeridepartementet i Bergen for å diskutere utfordringene Brexit har ført til for medlemmer som opererer i Storbritannia.

Storbritannia gikk som kjent ut av det indre marked 1. januar 2021, og Norge mistet da det felles regelverket vi hadde med Storbritannia gjennom EØS-avtalen. Konsekvensen av Brexit når det kommer til visumkrav ble merkbar noen måneder inn i året da mannskap fra flere av Kystrederienes medlemmer ble nektet innreise i Storbritannia.

Norske myndigheter og Kystrederiene har uttrykt bekymring overfor britiske myndigheter når det gjelder kravet om visum for sjøfolk om bord på skip som i hovedsak jobber langs den britiske kysten.

Kystrederiene la fra argumentasjon om at innreiserestriksjonene, ifølge gjeldene regelverk, ikke skal gjelde ordinær fraktetransport innenfor og utenfor 12nm. Problemstillingen er uenighet om hva som anses som fraktetransport.

Kystrederiene har siden vi ble informert om utfordringene våre medlemmer står ovenfor, vært i tett dialog med næringsdepartementet, den norske EU-delegasjonen i Brussel samt den norske ambassaden i London. Dette har resultert i at den britiske fiskeriministeren ønsket å møte Kystrederiene om denne saken, i forbindelse med hennes todagers besøk til Norge.

«Vi hadde et godt og konstruktivt møte med fiskeriministeren om saken og har blitt enige om tett dialog videre. Saken er også viktig for den britiske oppdrettsnæringen, og minister Prentis uttalte at saken er høyt prioritert fra deres side», sier næringspolitisk rådgiver i Kystrederiene Karsten Sprenger.

Kystrederiene tok også opp problemstillingen vedrørende import av fiskefòr i big bags fra UK, som nå blant annet må innom Esbjerg i Danmark for kontroll før det kan transporteres videre til Norge. Det bygges nå en ny grensekontrollstasjon i Karmsund til dette formålet.

 


Sist oppdatert 22.4.24 av web@mediehusetbergen.no

Ingen treff.
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter