Nærskipsfarten bør få avgiftsfritak nå

– Nærskipsfarten trenger avgiftslette, noe som vil gi en rask likviditetseffekt, mener Tor Arne Borge, administrerende direktør i Kystrederiene.

Torsdag, 19. mars la regjeringen frem nye krisetiltak som skal hjelpe næringslivet i Norge til å komme seg gjennom den økonomiske krisen forårsaket av korona-pandemien.

Krisepakken inneholder blant annet følgende:
«Regjeringen skal komme tilbake med forslag som kan sikre reduserte takster på riksveiferger for en avgrenset periode».

Rask likviditetseffekt
Slike grep er også nødvendig for nærskipsfarten ifølge Tor Arne Borge, administrerende direktør i Kystrederiene.

Han mener at også offentlige havner bør midlertidig fjerne og redusere avgiftsnivået for anløp av fartøy for å sikre likebehandling av transportformene, og avhjelpe rederiene i denne kritiske situasjonen ved å oppfylle samfunnsoppdraget.

– Vi har spilt inn og mener at nærskipsfarten burde få, i denne vanskelige situasjonen som vi er i nå, midlertidig avgiftsfritak for alle offentlige avgifter, gebyrer og vederlag slik som blant annet los og sikkerhetsavgifter, havneavgifter og kaivederlag. Dette er et tiltak som vil gi en rask likviditetseffekt, forklarer Borge til Skipsrevyen.

Kystrederiene foreslår og ønsker at avgifter, gebyrer og vederlag ettergis eller frafalles i en periode med tilbakevirkende kraft fra februar eller 1. mars.

– Vil det ha en stor betydning for rederiene, tror du?

– Ja, så absolutt, og dette vil være en hurtig måte å forbedre likviditeten for rederiene, påpeker Borge.

Oversikt over permitteringer
Lederen i Kystrederiene forteller videre til Skipsrevyen at han oppfatter stemningen i næringen nå som vanskelig for mange.

– Noen har vært nødt til å permittere veldig raskt, andre har klart å holde det gående. Selv om mange fartøy er i operasjon enda, så får vi informasjon fra medlemmer om at vareeiere begynner å avlyse transport og aktiviteter. Dette vil få en smitteeffekt inn i nærskipsfarten.

– Hvor mange permitteringer blant deres medlemmer er det snakk om?

– Vi vil få oversikt over alle permitteringer i nærskipsfarten blant våre medlemmer i løpet av uken, det er en analyse som vi jobber med nå. 

Det er også planlagt et møte mellom Kystrederiene og Næringsdepartementet i løpet av denne uken.

– Vi håper på å ha en god oversikt på situasjonen for nærskipsfarten til det, avslutter Borge.

Av Margarita Savinova, Skipsrevyen, 23. mars 2020


Sist oppdatert 22.4.24 av web@mediehusetbergen.no

Ingen treff.
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter